Så påverkas bilköpare av höjda räntan

De höjda räntorna och inflationen kan göra att kostnaderna ändras för dig som bilägare. Privatleasingavtal har redan blivit dyrare – och även räntan på billån kan gå upp. Blipp har gått igenom hur du kan påverkas.

De höjda styrräntorna och inflationen påverkar bilägandet på flera sätt. Inflationen har höjt priserna på nya bilar. Men när det gäller begagnade bilar kan det faktiskt vara en fördel, många har fått mer betalt för sin begagnade bil än de köpte den för under det senaste året. Situationen påverkas både av de långa leveranstiderna på nya bilar och inflationen som gör att priserna höjs. Även om du får samma pris för din bil som får ett år sedan är det bra att ha i åtanke att pengarna ger 8,5 procent lägre köpkraft än för ett år sedan.

Jämför räntan på billån

Privatleasing är idag det vanligaste sättet för konsumenter att köpa en helt ny bil. Många har valt privatleasing för att få en helt fast månadskostnad och slippa fundera på vad de får för bilen när det är dags att sälja. Men de senaste åren har det faktiskt varit betydligt billigare att äga sin bil, visar en undersökning. Anledningen är att många bilar ökat i värde i stället för att minska.

Den senaste tiden har också många fått höjda månadsavgifter på sina privatleasingavtal. Många privatleasingavtal har blivit mellan 200 och 500 kronor dyrare per månad, beroende på hur hög den ursprungliga månadskostnaden varit. Det finns en räntedel som en del av leasinghyran, även om den inte är särredovisning. Till skillnad mot billån går det inte göra ränteavdrag. De flesta leasingavtal har en ränteklausul där leasinggivaren kan höja avgiften i den utsträckning de anser motiverat. Även nya leasingavtal för helt nya bilar har blivit dyrare den senaste tiden.

Även på billån har räntorna börjat justeras uppåt på grund av att Riksbanken har höjt styrräntan. Blipps billån justerades nyligen från 3,95 procent till 4,2 procent, en höjning som innebär att en bil för 500 000 kronor får en höjd månadskostnad med mindre än 100 kronor. Andra aktörer som till exempel Bilia, Volvo Retail och Riddermark har höjt sina räntor på billån till 6,1 procent, 5,45 procent och 6,95 procent. Det innebär att det kan löna sig att jämföra räntor innan du tecknar ett billån.

Jämför räntan på billån?

Utvalda artiklar

Rekordlång leveranstid på nya bilar
Magazine2022-04-12

Rekordlång leveranstid på nya bilar

Leveranstiderna på nya bilar ökar allt mer. Du kan få vänta över ett år på många nya bilar. En nästan ny begagnad bil kan vara en snabb och smidig lösning.

”Supersmidigt både att köpa och sälja”
Magazine2022-03-29

”Supersmidigt både att köpa och sälja”

Joacim tog hjälp av Blipp både för att sälja och köpa bil. ”Smidigare och tryggare kan det knappast bli”.

Köpguide: Tesla Model S
Magazine2021-12-23

Köpguide: Tesla Model S

Tesla Model S är bilen som startade hela elektrifieringsvågen. I dag är det en eftertraktad begbil – men det finns lite att se upp med.

Sälj bilen enkelt och tryggt
Magazine2021-12-03

Sälj bilen enkelt och tryggt

Blipps nya tjänst gör det enklare att sälja bilen privat. Nu får du hjälp att annonsera ut den på de största marknadsplatserna - och får hjälp med hela försäljningen.

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd
Magazine2021-08-31

Köpa begagnad VW Golf: Begtest, köpguide och råd

Volkswagebn Golf är en av de mest populära begbilarna. Med blipps test får du tips och guide inför ditt köp av en begagnad Golf.

Köpguide: BMW 5-serie
Magazine2021-12-21

Köpguide: BMW 5-serie

BMW 5-serie är en begbil som sätter extra guldkant på tillvaron. I Blipps begtest får du råd inför ditt köp.